Twente 20 t/m 23 juni 2008

Druk, druk, druk. Steeds kwam het er maar niet van. Ik zou na een erg gezellig en succesvol weekend twee jaar terug snel weer eens terug komen naar Ernst in Twente. Nu was het dan zover, vrijdag morgen vroeg vertrok ik voor een 3 uur durende treinreis richting het oosten waar Ernst me van het station af zou halen met de auto. Na een voospoedige reis kwam ik aan in Rijssen en reden we met de auto naar Enter. Even de plannen doorspreken en al snel gingen we op pad naar een mooi hoogveengebied in het noorden van Overijssel.
Daar aangekomen duurde het niet lang voor ik de eerste levendbarende hagedis (Zootoca vivipara) zag. Ook de eerste adder (Vipera berus) werd al snel gespot. Er zouden er nog heel wat volgen. We hebben dit gebied twee dagen bezocht en ondanks het weer toch nog 6 adders gevonden, 4 vrouwen en 2 mannen plus nog een vervelling.

Daarna zijn we naar een vriend van Ernst gereden die een erg leuke boerderij heeft in het Twentse landschap. Op het terrein leven een hoop leuke dieren waaronder boomkikkers (Hyla arborea). We hebben het struweel langs de poelen goed nagezocht maar er helemaal geen gezien. Erg jammer maar de boomkikkers gaan sowieso niet goed in dit deel van het land heb ik begrepen. Gelukkig waren er nog jonge kerkuiltjes te bewonderen.
's Avonds weer op pad naar een tweetal locaties waar knoflookpadden, boomkikkers en kamsalamanders zouden zitten. Helaas alleen meerkikkers (Pelophylax ridibunda) en bastaardkikkers (Pelophylax klepton esulenta) waargenomen.

De volgende dag zijn we naar de Sallandse heuvelrug gereden, een erg leuke plek om zandhagedissen (Lacerta agilis) te observeren.

Daarna zijn we nog naar een hoogveenbegied gereden op de grens met Duitsland. Het werd wederom een teleurstelling want geen boomkikkers te bekennen. Wel gewone pad (Bufo bufo), bruine kikker (Rana temporaria) en poelkikkers (Pelophylax lessonae).

Zondag ook weer op pad geweest voor boomkikkers en niks gevonden, erg teleurstellend. In totaal zijn we 5 verschillende locaties afgeweest verspreid door Twente, erg jammer en je gaat je toch afvragen waar dat aan ligt. 's Avonds nog een laatste wandeling gemaakt voor ik zou vertrekken de volgende dag. We besloten naar de Vriezenberg te gaan. Echt genieten, bij een heuveltop keken we uit over een prachtig grasveld omzoomd door bossen. De zon zakte langzaam weg in de horizon en kleurde de hemel prachtig oranje. In het veld waren de reetjes aan het grazen en de hazen met elkaar aan het dartelen. Ondertussen vulde kikkergekwaak de lucht en zoefden vleermuizen boven je hoofd. Dat is natuurbeleving!

Ernst, nogmaals heel erg bedankt voor de gezelligheid en de gastvrijheid, ik heb weer genoten!

Soorten
Gewone pad (Bufo bufo)
Bruine kikker (Rana temporaria)
Heikikker (Rana arvalis)
Poelkikker (Pelophylax lessonae)
Bastaardkikker (Pelophylax klepton esculenta)
Meerkikker (Pelophylax ridibunda)
Levendbarende hagedis (Zootoca vivipara)
Zandhagedis (Lacerta agilis)
Adder (Vipera berus)

Naardermeer 6 mei 2008

Met school hadden we een planten en vogelexcursie op het programma staan in het Naardermeer. Met een fluisterbootje en onder begeleiding van een gids voeren we door het prachtige gebied en zijn we ook hier en daar aan land gegaan. Gelukkig maar anders hadden we een hoop interessants gemist waaronder heikikkers (Rana arvalis) en ringslangetjes (Natrix natrix). Geen volwassen dieren gezien maar des te meer juvenielen en halfwas exemplaren. Om de zoveel meter kroop er weer eentje door het gras.

Ook nog een bizar verhaal, een klasgenoot van mij hanteerde een halfwas ringslang die zich blijkbaar bedreigd voelde en zich uit de voeten wilde maken. Deze kotste voor onze voeten zijn prooi uit (een afweermechanisme om sneller aan predatoren te ontkomen) en verdween tussen het riet. Deze heikikker begon na een tijdje gewoon weer te bewegen en sprong toen met een grote sprong weer tussen het gras. Blijkbaar zat deze kikker nog niet zo lang in de ringslang zijn maag!

Drenthe 15 april 2008

Dinsdag 15 april stond er een door Ravon georganiseerde knoflookpad excursie op het programma in Overijssel. Ik wou er uiteraard erg graag heen om dit illusieve amfibie te vinden maar er komen met het ov was lastig, en nog terugkomen van de excursie die 23.30 uur was afgelopen was nog lastiger. Ik zou eerst logeren bij een vriend in Overijssel maar dat kon toch niet doorgaan, dat was balen natuurlijk...
Die dinsdag hadden we met school een wandeling in het Amsterdamse bos verzorgd door mijn leraar Gertjan Martens. Ik legde hem voor dat er een excusie was en hij was meteen enthousiast, we zouden er met de auto heengaan. In het Amsterdamse bos hebben we overigens erg veel meerkikkers (Pelophylax ridibundus) gezien, naast een aantal gewone padden (Bufo bufo) en bruine kikkers (Rana temporaria).
Ik stond op het punt te vertrekken met Sander die ook meeging toen ik werd gebeld, de excursie was vol en we konden helaas niet meer mee. "is er echt geen uitzondering mogelijk voor een aantal enthousiastellingen die helemaal uit Noord-Holland komen?" Nee, dat was er niet. Dat was dat, ik belde Gertjan op en die baalde ook stevig. We hadden ons allebei er op voorbereid dus we wilden eigenlijk wel erg graag weg. Gertjan kende gelukkig een andere locatie in Drenthe waar hij wel eens knoflookpadden had gezien. Niet getreurd en op pad waren we. Dit stelletje gekken ging even op een doordeweekse dag een avondje Drenthe doen! Nadat we aangekomen waren was de zon net onder.

We zochten eerst langs een paadje op zoek naar trekkende padden, wat geen succes had. Toen liepen we naar de poel. Na veel larven van de gewone pad (Bufo bufo) gezien te hebben was het raak. De eerste eiklompjes van knoflookpad (Pelobates fuscus) waren gespot. Een leuk gezicht deze kleine trosje die om rietstengels heen gewonden waren. Ook larven waren te zien naast de eieren. Na verder zoeken kwamen we ook eieren van kamsalamanders (Triturus cristatus) tegen.

Het werd almaar beter want na een tijd kruiste deze prachtige man kamsalamander (Triturus cristatus) ons pad.

Het werd later en kouder en veel hebben we niet meer gevonden, ik zag nog wel een dood aangevreten exemplaar van een knoflookpad maar daar bleef het bij. We wilden net naar huis gaan tot Gertjan de ontdekking deed die de avond tot een hoogtepunt deed stijgen. Een paar knoflookpadden in amplex. Fantastisch! Wat een prachtige kopjes, wat een fantastische kleuren en wat een geweldige plompe vorm hebben ze! We hebben echt mazzel gehad dat we ze gevonden hebben en dan ook nog eens een amplex. Zo'n amplex zul je niet snel te zien krijgen van de knoflookpad, dat gebeurt altijd diep onder water. Onvergetelijke ervaring!

Veluwe 13 maart 2008

Al een tijdje worden er al allerlei soorten reptielen en amfibieën waargenomen door heel Nederland. Ik heb ook niet stil gezeten en ben enkele malen op pad geweest naar het duin en ook al naar de veluwe. Meer als de "gewone soorten" als heikikkers (Rana arvalis), bruine kikkers (Rana temporaria), gewone padden (Bufo bufo) en kleine watersalamanders (Lissotriton vulgaris) heb ik daarbij niet gevonden.
Vandaag bleef ik na een feestje bij een vriend slapen, bij het wakker worden zag ik door het dakraam dat het mooi weer was en heb ik wat mensen wakker gemaakt. Naar de veluwe zouden we gaan! Gelukkig was ik niet de enigste reptielen-gek in het gezelschap dus dat werd niet erg gevonden en ging ik op pad met Lars en Thijs.
Het weer was een beetje aan het betrekken, er stond een frisse bries maar het zonnetje kwam gelukkig nog wel regelmatig door het wolkendek heen wat voor enige warmte zorgte. We liepen tussen de pijpestrootjes door en al snel kwam de eerste "ADDER!" vanuit het struikgewas. Lars had de primeur en vond de eerste adder van vandaag en voor ons allemaal de eerste adder van dit jaar. Meerdere zouden volgen want een totaal van 5 adders (Vipera berus) waren de waarnemingen van vandaag.

Veluwe 5 oktober 2007

Het einde van het seizoen staat al een tijdje voor de deur. De afgelopen keren dacht ik al dat het de laatste tripjes waren maar vandaag toch weer weg geweest. Een goede weersvoorspelling, ik was standaard vrij en Robin heeft ook vrij kunnen maken voor een uitje dus daar waren we weer! De dag begon weer eens niet zo lekker met 10 minuten vertraging met de trein waardoor we net onze bus misten. Een uurtje gestrand dus op het station en wachten op de volgende bus. Het weer was erg zonnig met later wat meer bewolking, het zonnetje kwam wel af en toe tussen de wolken door. Echt ideaal. Uiteindelijk waren we beland op de plek op de midden-Veluwe en kon de zoektocht begonnen. We liepen aan de rand van het ven tussen de heide en het gras te zoeken naar reptielen toen ik al snel het eerste reptiel spotte van de dag. En een adder (Vipera berus) nog wel! Wat een fantastisch begin.

Maar hier bleef het niet bij, de hele dag door hebben we addertjes gezien waarvan de meeste voornamelijk kleintjes waren. Echt geweldig om er zoveel te zien op een dag en de enorme kleurvariatie binnen de soort te zien. Uiteindelijk 10 adders waargenomen vandaag.

Wat valt er meer te zeggen over deze dag dan Super! Het weer was heerlijk en perfect reptielen weer met bewolking en zon tussendoor en de waargenomen dieren spreken voor zich!

Soorten
Rugstreeppad (Epidalea calamita)
Poelkikker (Pelophylax lessonae)
Kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris)
Levendbarende hagedis (Zootoca vivipara)
Hazelworm (Anguis fragilis)
Adder (Vipera berus)

Veluwe 13 juli 2007

Vrijdag de dertiende, het was de laatste dag voor de vakantie dat mijn OV-kaart geldig was dus weer op pad ergens in Nederland.
Robin en ik hebben al een hoop dieren gezien door Nederland. Het enige reptiel wat we nog niet hadden gezien was een gladde slang (Coronella austriaca). We gingen dus weer op pad op de Veluwe maar dan op een andere plek meer naar het zuiden, in de omgeving van Arnhem. Een erg mooi heide gebied waar 6 van de 7 Nederlandse reptiel soorten leven, een leuk gebied dus. Zoals gewoonlijk stapten we een halte te vroeg uit maar we zijn er alsnog gekomen. De uitgestrekte heide wachte op ons. We liepen een tijdje door een natte heide in de bewolking, we hadden eigenlijk niet veel hoop maar gingen natuurlijk door. Slangen zijn ook met bewolkt weer actief. Ik spotte wel een enkele mannetjes zandhagedis (Lacerta agilis) maar daar hield het mee op. Na een tijdje begon de zon af en toe door te breken en kwamen er steeds meer hagedissen (vooral vrouwtjes) te voorschijn, we hebben er echt heel veel gezien.

We wandelden langs een walletje langs een beekje waar ik eerst een flinke vervelling van een ringslang (Natrix natrix) vond en Robin later een erg jong ringslangetje wat voor zijn voeten wegkroop. We hebben later nog een volwassen dier door het braamstruweel zien kruipen en nog een ander jong dier in het water zien glijden en wegduiken.

Na nog een stukje verder langs het beekje gelopen te hebben en veel bastaardkikkers (Pelophylax klepton esculenta) weg zien springen kwamen we bij een ander gedeelte van de heide waar we langs een bosrand liepen. Robin was druk aan het zoeken, net als ik. In ene zag ik een grijze bal met schubben liggen in een graspol. "Robin, Robin! Ik heb er een!" Daar lag die dan, onze gladde slang (Coronella austriaca).
Hier liep het in ene even anders, we liepen weer omhoog nadat we een beekje hadden bekeken en daar stond een grote kudde stieren. Robin liep al weg maar ik dacht dat het geen kwaad kon, die beesten zetten ze niet in een natuurgebied als ze aggressief zijn. Nou ja, één stier stond dreigend tegenover, snuivend en kopzwaaiend en wel, me en een ander kwam ook in redelijk tempo aangerend. Ik ben dus ook maar even via de andere kant van het beekje weg gelopen...

 

Soorten
Bruine kikker (Rana temporaria)
Bastaardkikker (Pelophylax klepton esculenta)
Zandhagedis (Lacerta agilis)
Ringslang (Natrix natrix)
Gladde slang (Coronella austriaca)

Terschelling 24 t/m 29 juni 2007

Van 24 tot en met 29 juni was ik met een excursie van school naar het waddeneiland Terschelling. We gingen voornamelijk kijken naar de planten en vogels waarin we ook getoetst werden aan het einde van de week. Tussen de fietstochten en wandeltochten was er natuurlijk ook af en toe tijd om beestjes te zoeken. We sliepen in de wierschuur, een oude schuur waarin vroeger wier gedroogd werd aan de oostkant van het eiland net even buiten het dorpje Oosterend. De week was erg leerzaam maar vooral erg gezellig en een dolle boel. Elke avond gekkenhuis in de keuken/rokershol, halve liter bier 50 cent. Ik heb echt zwaar genoten, het enige minpuntje was het weer. De hele dag windkracht 8-9 en veel regen en kou maar dat mocht de pret niet deren.
Tijdens de wandeling naar waterminnende planten kwamen we langs een ijsbaan in het bos waar rugstreeppadden (Epidalea calamita) zich in voort planten, de jonge padjes gingen net aan land dus dat was erg leuk om te zien. Ook liepen daar andere amfibieën rond en enkele levendbarende hagedissen (Zootoca vivipara).

Erg gaaf om ondanks dat weer toch nog wat interessant gespuis te vinden. De week was meer dan geslaagd en het valt me dan ook zwaar tegen weer terug te zijn in Heemskerk zonder alle bio-buddy's.

Soorten
Rugstreeppad (Epidalea calamita)
Bruine kikker (Rana temporaria)
Kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris)
Levendbarende hagedis (Zootoca vivipara)

Utrecht 22 juni 2007

Vorige keer was erg succesvol dus hadden Robin en ik besloten snel terug te gaan. De weersverwachting was alleen verre van goed, 90% kans op neerslag... Maar ja, we konden allebei voorlopig alleen vandaag en we wilden graag dus zijn we maar gewoon gegaan.
De dag begon al goed, zwaar bewolkt en meteen verdwaalt bij een van de onprettigste wijken van Utrecht. Na een uur lopen hebben we het park ten noorden van Utrecht, waar we vorige keer ook geweest waren, bereikt. Alleen een niet zo geschikt deel, dus we konden weer terug. Bij de plek van de vorige keer aangekomen bleek alles gemaaid. Geen maaislachtoffers te zien onder de ringslangen maar wel enkele kikkers en muizen. Onderhoud noemen ze dat, het was een prachtig, halfnatuurlijk veldje maar nu hadden we er niet veel meer te zoeken. Wel liepen er veel pas gemetamorfoseerde padjes (Bufo bufo).

Tijdens onze vergeefse zoektocht naar de ringslangen hier kwamen we een erg aardige mevrouw tegen die haar hond aan het uitlaten was. Ze vertelde dat de ringslangen op deze plek aan het uitsterven waren door dit beheer en de vele honden die hier worden uitgelaten. Ze vertelde dat er bij de Maarsseveense plassen wel veel te zien waren en bood ons een lift aan. Helemaal prima natuurlijk en hier waren we ook meer dan blij mee!
Ze heeft ons even afgezet en verteld waar we het beste konden zoeken dus wij op pad. Uiteraard de verkeerde kant van het meer om gegaan dus het duurde even voor we bij het juiste plekje aankwamen. Ondertussen natuurlijk ook gezocht maar meer als aalscholvers, futen, waterhoentjes, meerkoetjes, baarsjes en een klein snoekje hadden we niet gezien. Toen we bij het plekje aankwamen zagen we een grote hoop riet in het water liggen waar we een kijkje gingen nemen, en maar liefst vijf(!) ringslangen (Natrix natrix) zagen zonnen. Op de foto zijn er twee redelijk goed te zien.

Ondertussen een paar kleine buitjes gehad met wat zon tussendoor, op zich prima ringslangen weer. Na een rondje rond de plas te hebben gelopen zijn we terug naar Utrecht Centraal gegaan en nog heel even in de bus gesprongen richting de Botanische tuinen van de universiteit van Utrecht. Het zonnetje was steeds meer aan het doorbreken dus de muurhagedissen (Podarcis muralis) waren flink aan het rennen en zonnen in de rotstuin. Geen vroedmeesterpadden (Alytes obstetricans) gezien dit maal, maar wel gehoord! Als je hun typische fluitje nadoet kun je antwoord krijgen, en dat kregen we. Twee mannetjes hebben we terug horen fluiten. Onder een steen vonden we een alpenwatersalamandertje (Mesotriton alpestris) en verder zagen we veel grote meerkikker (Pelophylax ridibundus).

Ondanks de slome start van de dag en het matige weer toch weer een heerlijke, succesvolle en gezellige dag gehad.

Soorten
Gewone pad (Bufo bufo)
Vroedmeesterpad (Alytes obstetricans)
Meerkikker (Pelophylax ridibunda)
Alpenwatersalamander (Mesotriton alpestris)
Muurhagedis (Podarcis muralis)
Ringslang (Natrix natrix)

Utrecht 1 juni 2007

Deze vrijdag hadden Robin en ik besloten om naar Utrecht te gaan. We hadden een aantal leuke plekken daar gevonden en besloten die te bezoeken. Onze eerste plek was de botanische tuin van de universiteit van Utrecht die 10 uur open ging. Precies 10 uur kwamen we er aan en konden dus meteen naar binnen.
Het was nog heerlijk rustig dus we gingen maar meteen naar de rotstuin waar we op zoek gingen het zeldzaamste reptiel van Nederland, de muurhagedis (Podarcis muralis). Het duurde niet lang voor we ze zagen, ze bleken overal rond te rennen.

Fotograveren was iets anders, ze waren erg schuw. na een stukje lopen door de tuin zag ik er een aan de waterkant. Ik dacht die kan ik vast wel even pakken voor de foto. Dat was niet zo handig achteraf want de waterkant bleek niet zo stabiel dus ik heb de rest van de dag met twee natte schoenen rond gelopen...
Vroedmeesterpadden (Alytes obstetricans) zouden ook in deze tuin leven en ik zag een steen wat een goede steen zou zijn voor vroedmeesterpadden die graag onder afgeplatte stenen zitten. Ik tilde deze steen op (de eerste steen van de dag) en daar zat een mollig vroedmeesterpadje onder. Robin was helemaal in zijn nopjes want dit was voor hem een nieuwe soort.

De dag liep ten einde en we waren allebei moe en dorstig van het vele lopen en door het warme weer. Maar we moesten en zouden ringslangen (Natrix natrix) vinden dus we gingen gewoon door. Bij een mooi graslandje met veel watertjes zagen we een mooi habitat voor deze watergebonden slang. Op een gegeven moment roept Robin me, dus ik ren er naar toe maar ik was te laat. Een mooie vrouwtjes ringslang had Robin voorbij zien kruipen, helaas, helaas. Zonder hoop op er nog een te vinden gingen we maar terug, nou ja, toch nog even een waterkantje checken. We liepen er heen en ik zag iets zwarts voor Robin, ik kon hem net op tijd waarschuwen want tot onze grote vreugde was het een baby ringslangetje.

Haarlem 19 mei 2007

Vroedmeesterpad mannetje met eitjes.
Vroedmeesterpad mannetje met eitjes.

De vroedmeesterpadjes (Alytes obstetricans) waren gezien met eieren dus ik ben weer langs geweest om dat eens met eigen ogen te zien. Hier een mannetje met de eieren rond zijn achterpoten.

Amsterdam 25 april 2007

Roodwangschildpad
Roodwangschildpad

Met een paar klasgenoten ben ik uit school even naar het Diemerpark geweest om te kijken voor de aanwezige ringslangen. Die hebben we helaas niet gevonden maar wel het voedsel van de ringslang, heel veel gewone padden, bastaard- en bruine kikkers. Op een matras in het water zag ik deze Roodwangschildpad (Trachemys scripta elegans) zonnen.

Heemskerk 9 april 2007

De groene kikkers (Pelophylax spec.) zijn ook weer uit hun winterslaap, elk plasje dat er maar beschikbaar is wordt weer bevolkt door deze groene rakkers.

Twente 21 t/m 24 juli 2006

Ik had al heel lang met Ernst afgesproken om een weekend bij hem in Twente de natuur te bewonderen en nu was het dan zo ver. Het was een erg vermoeiend weekendje want echt veel meer als overdag en 's avonds wandelen en 's avonds laat nog even een shaggie roken en een biertje drinken hebben we niet gedaan. Maar het was een fantastisch weekendje met veel mooie natuur en leuke dieren.
De eerste avond een mooie wandeling gemaakt in de omgeving van Enter waar we veel juveniele gewone padjes (Bufo bufo) op het fietspad zagen. Tussen de jeneverbessen hing een mooie mysterieuze mist.

De volgende dag zijn we vroeg op gestaan en naar de Sallandse heuvelrug gereden. De eerste stap in het gebied was al raak en hadden we een levendbarende hagedis (Zootoca vivipara) gezien. Die soort hebben we verder niet meer gezien maar na een stukje lopen kwamen we door dit paadje waar overal zandhagedissen (Lacerta agilis) langs het pad liepen. Ook erg veel mestkevers en boskrekels.
Na deze mooie plek zijn we naar iemand gereden die in zijn tuin speciaal poelen heeft aangelegd voor boomkikkers (Hyla arborea). Na een rit in een versleten busje over hobbelige plattelandsweggetjes met een olijke Twent achter het stuur kwamen we er aan. Meteen gaan zoeken tussen het braamstruweel uiteraard. De eerste zag Ernst op een blaadje zitten tussen het gras.

Tussen het struweel liep ook nog een groene sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima). Terwijl we deze aan het bewonderen waren merkten we ook nog een jong boomkikkertje op. In totaal hebben we vandaag 11 boomkikkertjes gezien.

Al met al een geslaagd weekendje en vooral erg gezellig. Bedankt voor de gastvrijheid Ernst!

Soorten
Gewone pad (Bufo bufo)
Boomkikker (Hyla arborea)
Levendbarende hagedis (Zootoca vivipara)
Zandhagedis (Lacerta agilis)

Haarlem 9 april 2006

Bruine kikker in amplexus met roodwangschildpad.
Bruine kikker in amplexus met roodwangschildpad.

De roodwangschildpadden (Trachemys scripta elegans) op de Artisklas waren weer ontwaakt uit hun winterslaap, net als de bruine kikkers (Rana temporaria)...