Murcia 15 t/m 23 oktober 2011

Traditiegetrouw bestonden mijn plannen voor het najaar weer uit een reis naar de Peloponnesos. Echter er waren geen directe vluchten te vinden, alleen vluchten met overstap die erg prijzig bleken. Ook waren er geen vrienden in staat om het financieel gezien op te brengen om mee te gaan. Gelukkig was daar het e-mailtje van Matt Wilson die me mee vroeg naar Murcia, de streek waar hij een halfjaar gewoond heeft en Spaans gestudeerd heeft. Voor mij interessant omdat ik zo toch nog een reis kon doen in het najaar, de reis relatief goedkoop was en er een 7-tal nieuwe soorten voor mij te vinden waren in die regio. Na even kort na gedacht te hebben zei ik ja en boekten we meteen onze vluchten. Naast Matt en ik bestonden de reisgenoten uit Carl Corbidge (UK) en mijn goede vriend Sander Schagen (NL).

De zoekstops die we deden waren allen in de provincie Murcia met een uitzondering van een zoekstopje voor Andalusische kielhagedis in de bergen van Jaen. Deze soort komt ook voor op een enkele, zeer recent ontdekte locatie in Murcia zelf maar we besloten te gaan zoeken op een plek waar we meer kans hadden deze bijzondere diertjes te zien.

15 oktober 2011
We hadden een vroege vlucht en mijn goede vriend Maarten zette Sander en mij om 4 uur 's morgens af op Schiphol. Na een voorspoedige vlucht kwamen we aan op de luchthaven van Alicante waar we even moesten wachten tot onze Britse reisgenoten aankwamen. Gelukkig hadden hun ook een voorspoedige vlucht en konden we al snel de huurauto oppikken en doorrijden naar de eerste zoekstop. Rond de vuurtoren waar we stopten zagen we al snel enkele hagedissoorten waaronder Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanicus), Spaanse zandloper (Psammodromus hispanicus), Algerijnse zandloper (Psammodromus algirus), parelhagedis (Timon lepidus), muurgekko (Tarentola mauritanica) en een dode hagedisslang (Malpolon monspessulanus). Een visarend vloog vlak boven onze hoofden langs, achterna gezeten door een raaf. In nabij gelegen zoutpannen de eerste flamingo's, samen met steltkluten, casarca's, bergeenden en lachsterns.

Tijdens onze rit zuidwaarts deden we nog een zoekstop in een aan de kust gelegen laagland gebied wat bestond uit leisteengebergte en zandduinen. Hier ontmoetten we enkele Spaanse vrienden van Matt die ons vergezelden op deze locatie. Al snel deden we ook hier leuke ontdekkingen waaronder een huid van een hoefijzerslang, Spaanse zandloper, muurgekko, Turkse huisgekko (Hemidactylus turcicus), franjeteenhagedis (Acanthodactylus erythrurus) en vingen we een grote parelhagedis (Timon lepidus ssp. nevadensis).

De laatste zoekstop bracht ons net buiten de grote stad Carthagena waar in de heuvels net buiten de stad kameleons (Chamaeleo chamaeleon) zijn geintroduceerd. Het is een populatie die flink aan het uitdijen is de laatste paar jaren. We kwamen aan terwijl de zon nog net genoeg kracht had om boven de heuvels uit te komen en Matt's vriend Conrado zag al meteen na aankomst een volwassen diertje zitten hoog in een boom.

Toen op naar Sucina, onze thuisbasis voor de rest van de week waar we na een heerlijke cheeseburger en wat bier tevreden in slaap vielen na deze succesvolle eerste dag.

16 oktober 2011
Vroeg op en door naar een stuwmeer in de buurt van Moratalla. Al snel vonden we hier adderringslang (Natrix maura) en Girondische gladde slang (Coronella girondica) samen met Spaanse en Algerijnse zandloper, Spaanse muurhagedis, Moorse beekschildpad (Mauremys leprosa) en Iberische meerkikker (Pelophylax perezi) terwijl grote groepen vale gieren (Gyps fulvus) boven onze hoofden cirkelden.

In de omgeving van Bajil zochten we naar Andalusische vroedmeesterpad. Er zijn hier veel waterbassins waar Spaanse biologen de beestjes in en rondom hebben aangetroffen. In het najaar bleek het echter wat lastiger. De meeste waterbassins hadden nog wel water maar was het rondom kurkdroog zodat stenen keren weinig uithaalde. Andere waterbassins stonden zelf ook droog zodat onze vondsten hier bleven steken bij larven van Andalusische vroedmeesterpad (Alytes dickhilleni) in een klein modderpoeltje rondom één van de bassins, Iberische meerkikker (Pelophylax perezi), gewone pad (Bufo bufo), Spaanse zandloper en een huidje van wormhagedis (Blanus cinereus).

17 oktober 2011
Op naar Sierra de Espuña, een prachtige bergachtige streek in het centrum van de provincie Murcia. Ook hier kunnen Andalusische vroedmssterpadden gevonden worden op een van de meest noordelijke plekken van diens distributie. Toen we 's morgens de bergen inreden was het erg bewolkt en was het zicht beperkt. Wel konden we genieten van de vele rode patrijzen (Alectoris rufa) die langs de weg scharrelden. Aangekomen bij één van de vindplaatsen van vroedmeesterpad begonnen we de hoop al snel op te geven. Erg droog en geen water te bekennen, hoewel, in een aantal van de aanwezige cisternen was het wel wat vochtig. Ik besloot mezelf in de nauwe gaten te wurmen en ondergronds stenen te draaien. Al snel leverde dit me een grote gewone pad (Bufo bufo) op en na wat verder speuren vond ik onder een plastic zeil in een grotje een prachtige volwassen Andalusische vroedmeesterpad (Alytes dickhilleni).

Hebbes!
Hebbes!

Onderweg lager de vallei in zagen we een groep manenschapen (Ammotragus lervia) vlak voor de auto oversteken. Dit Noord-Afrikaanse hoefdier is in 1970 ingevoerd in twee gebergteketens in Spanje waaronder de Sierra de Espuña. Ook veel kruisbekken (Loxia curvirostra), jagende slechtvalken (Falco peregrinus), eekhoorns (Sciurus vulgaris) en Iberische meerkikkers.

Algerijnse zandloper (Psammodromus algirus) juveniel
Algerijnse zandloper (Psammodromus algirus) juveniel

Terug in het laaglang rond Archena vonden we Spaanse muurhagedis, parelhagedis, een huid van een wormhagedis, 2 dode hoefijzerslangen en een tweetal juveniele Algerijnse zandlopers.

18 oktober 2011
Vandaag stond de Sierra de Segura op het programma, een gebergteketen in de provincie Jaen. Een lange rit bracht ons bij onze bestemming waar we op zoek zouden gaan naar een ander Spaans endeem: de Andalusische kielhagedis die maar in drie gebergteketens voorkomt waaronder deze. We hadden een plek gekregen waar er veel zouden zitten bij een grote brug. Onderweg daar naartoe besloten we even de benen te strekken bij een ander bruggetje langs de weg en dat bleek een goede keuze. Al snel zag ik een klein hagedisje met donkere flanken scharrelen langs de brug, een Andalusische kielhagedis (Algyroides marchi)! Het beestje was eerst wat verlegen maar met wat geduld liet deze zich prachtig fotograferen.

Aangekomen bij de grote brug zagen we nog een individu lopen terwijl verder stroomopwaarts we ook op een derde plek deze hagedissoort konden observeren. Ook zagen we hier nog Spaanse muurhagedis, parelhagedis (Timon lepidus ssp. lepidus), Algerijnse zandloper en Iberische meerkikker. Ook wat zoogdieren en vogels betreft was het niet saai, zo zagen we steenbokken (Capra pyrenaica) langs de weg, evenals eekhoorns, vale gieren, rode wouwen, ijsvogels, raven en een grote groep blauwe eksters (Cyanopica cyanus).

's Avonds kwamen we terug en zagen we een vos (Vulpes vulpes) en gewone padden (Bufo bufo). Na nog wat bier te hebben gedronken in de bar van ons hotel (wat we voor één nachtje hadden geboekt hier) en wat te hebben gepooled zijn we gaan slapen.

19 oktober 2011
's Morgens heerlijk ontbeten op het terras van het hotel wat midden in de bergen stond en daarna weer op zoek naar Algyroides, alle plekken waar we ze gisteren hadden gezien lagen echter zo vroeg in de ochtend nog vol in de schaduw en andere zoekstops in de zon leverden weinig op behalve Spaanse muurhagedis. Na weer een lange rit kwamen we 's middags aan in de Sierra de Almenara, een droge bergachtige streek in de provincie Murcia waar Moorse landschildpad leeft. In deze prachtige maar kurkdroge omgeving waan je je echt in Marokko. De waarnemingen hier bestonden uit Spaanse muurhagedis, Algerijnse zandloper, muurgekko, Turkse huisgekko, Girondische gladde slang en Moorse landschildpad (Testudo graeca). Bij een meertje in de buurt zagen we nog flamingo's, purperkoet, witoogeend, witkopeend, aalscholver en hop.

Sierra de Almenara
Sierra de Almenara

20 oktober 2011
Weer terug naar het prachtige laagland gebied waar we de eerste dag ook doorgebracht hebben. Het was nu echter zwaar bewolkt en ontzettend winderig. We zagen echter wel wat dieren maar allemaal onder stenen zoals parelhagedis, Turkse huisgekko, Algerijnse zandloper, Spaanse zandloper en in putten zoals Algerijnse zandloper en hoefijzerslang (Hemmorhois hippocrepis). Wat vogels betreft weer veel Jan-van-Genten, stormvogeltjes, Audoin's meeuwen en geelpootmeeuwen.

In de middag klaarde het echter op en reden we naar een ander kustgebied ten noorden van La Manga. Ontzettend veel flamingo's, steltkluten, kluten, geoorde futen en strandlopers in de zoutpannen langs de duinen. In de duinen zelf Algerijnse zandloper, franjeteenhagedis, Turkse huisgekko, sporen van kameleons in het zand en een huid van hagedisslang van meer als 2 meter lang.

We besloten hier 's avonds terug te komen om behalve sporen ook de kameleons zelf te zien. 's Nachts naar kameleons zoeken is immers vele malen makkelijker als overdag. Na alweer een heerlijke cheeseburger in Sucina reden we terug en onder een prachtige sterrenhemel en onder het getsjirp van krekels zochten we naar kameleons terwijl vanuit zee onweer landinwaarts dreef. Al snel spotten we de eerste kameleon (Chamaeleo chamaeleon) waarna er ook al snel 4 volgden.

21 oktober 2011
Weer naar Sierra de Almenara op zoek naar landschildpadden. Weer zonder resultaat helaas. Uiteraard deden we wel andere leuke vondsten zoals Spaanse muurhagedis, Spaanse zandloper, Algerijnse zandloper, parelhagedis, franjeteenhagedis (Acanthodactylus erythrurus) en vond Matt een subadult wijfje hagedisslang (Malpolon monspessulanus) vlakbij een oude ruïne.

Sierra de Almenara
Sierra de Almenara

Daarna reden we weer door naar de kameleonplek vlakbij La Manga om weer te gaan vogelen. Bonte strandloper, Kleine strandloper, zilverreiger, flamingo. steltkluut, kluut, geelpootmeeuw, dunbekmeeuw en kleine plevier waren enkele waarnemingen hier.

22 oktober 2011
Weer terug naar Sierra de Espuña, een van de weinige plekken waarvan waarnemingen bekend zijn van wipneusadder in de provincie Murcia. Ook weer geen resultaat helaas. Op deze bewolkte dag alleen hoefijzerslang, parelhagedis en Iberische meerkikker gezien terwijl een wolk alpenkraaien het luchtruim opvrolijkte.

23 oktober 2011
En toen was het weer tijd om naar huis te gaan, de wekker ging vroeg om een vroege vlucht naar huis te nemen vanaf het vliegveld van Alicante. We konden allemaal terugkijken op een geweldige reis met afwisselende landschappen en een moeizame maar geslaagde zoektocht naar onze geliefde dieren.

V.l.n.r. Sander, Ik, Matt en Carl (c) Matt Wilson
V.l.n.r. Sander, Ik, Matt en Carl (c) Matt Wilson

Soorten
Andalusische vroedmeesterpad (Alytes dickhilleni)
Gewone pad (Bufo bufo)
Iberische meerkikker (Pelophylax perezi)
Moorse landschildpad (Testudo graeca)
Moorse beekschildpad (Mauremys leprosa)
Gewone kameleon (Chamaeleo chamaeleon)
Muurgekko (Tarentola mauritanica)
Turkse huisgekko (Hemidactylus turcicus)
Franjeteenhagedis (Acanthodactylus erythrurus)
Andalusische kielhagedis (Algyroides marchi)
Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanicus, sensu stricto + type 2)
Algerijnse zandloper (Psammodromus algirus)
Spaanse zandloper (Psammodromus hispanicus)
Parelhagedis (Timon lepidus ssp. lepidus en nevadensis)
Moorse wormhagedis (Blanus cinereus) skins
Girondische gladde slang (Coronella girondica)
Hoefijzerslang (Hemorrhois hippocrepis)
Westelijke hagedisslang (Malpolon monspessulanus)
Adderringslang (Natrix maura)